Personlig utvecklingPersonlig utveckling

KarriärKarriär

Vad är livsstil och träning?

De allra flesta människorna har hört talas om orden livsstil och träning, men vad är det egentligen? Livsstil är dina levnadsvanor och hur du väljer att leva, om du äter hälsosam mat och tränar ofta så är de din livsstil. Om du äter onyttig mat ofta och tränar sällan så är de din livsstil. Men livsstil behöver inte bara handla om träning och kost, det kan också vara hur du väljer att leva och bo. Om du bor på en bondgård med en massa djur och har djur som ditt intresse så är det din livsstil. Livsstil kan också vara att du engagerar dig väldigt mycket politiskt och lever väldigt mycket efter dina åsikter och värderingar. Livsstil är alltså enkelt beskrivet dina levnadsvanor och hur du väljer att leva.

Detta är träning

Träning vet de allra flesta människorna vad det är för något och träning är faktiskt väldigt viktigt för att vi ska må så bra som möjligt. Träning kan vara olika saker till exempel styrketräning eller löpning. För att något ska räknas som träning måste du ha högre puls och vara aktiv i minst 30 minuter.

Vill du läsa mer om vad livsstil är för något kan du titta på hfkks hemsida.

Hitta sin egen livsstil

Vissa människor har svårt att hitta sin egen livsstil och vet inte riktigt hur man vill leva. Då kan det vara bra att gå i terapi eller gå en kurs för att hitta sig själv. Tänk på att det bara är du som kan påverka hur du vill leva och hur du vill att din livsstil ska vara, inga drömmar är för stora. För att enklast hitta sin egen livsstil är det bra om du försöker hitta dig själv och vad du som person står för, vad har du för värderingar och hur vill du leva? När du vet vilka värderingar du har och hur du är som person så kan du börja planera ditt drömliv och din livsstil. Alla människor har olika livsstilar, vissa har träning och hälsa som sin livsstil och andra har till exempel musik som livsstil. Försök att hitta något som du tycker om och som du som person står för, då är det enklare att hitta sin rätta livsstil. Tänk inte heller på hur andra har det och försök inte passa in bland andra, detta kan göra det mycket svårare för dig att hitta din egen livsstil. Om du bara gör som alla andra säger och det som alla andra förväntar sig av dig så har du inte någon egen livsstil. Följ istället dina drömmar så kommer du komma långt som person och med din personliga utveckling. Det är också väldigt viktigt att du trivs med din livsstil och känner att du mår bra av att leva på sättet som du har valt.

Träning och Hälsa

Begreppet träning och hälsa har de allra flesta människorna hört någon gång i sitt liv. Men vad är egentligen träning och hur får man ett hälsosamt liv? Nu kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om träning och hälsa.

Träning som livsstil

När du tränar ökar din puls och du andas snabbare. För att något ska räknas som träning behöver din puls och din andning vara snabbare i minst 30 minuter. Träning är något som många människor håller på med och har som livsstil. Faktum är att träning är väldigt viktigt för att vi ska må så bra som möjligt. En person som inte är ute och rör på sig regelbundet har mycket större risk för att drabbas av bland annat psykisk ohälsa. Att ha träning som sin livsstil är både roligt och hälsosamt så länge du inte använder träningen som ett självskadebeteende. Att ha träning som livsstil innebär alltså att du tränar regelbundet och äter hälsosam kost.

Om du vill läsa och lära dig mer om vad träning och hälsa är och hur du kan på bästa sätt bli hälsosammare kan du titta på ahums hemsida.

Olika träningsformer

Det finns väldigt många olika träningsformer, till exempel styrketräning och löpning. När du styrketränar har du oftast som mål att bygga muskler och kanske få en tajtare kropp, men när du löptränar kanske du har som mål att få bättre kondition. Många människor tränar även för att gå ned i vikt. Om du är överviktig eller lider av fetma kan det vara bra att röra på sig mer regelbundet. Det finns många bra träningsprogram som du kan följa om ditt mål är att minska i vikt, tänk dock på att gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt så att det inte blir skadligt för din hälsa.

Hälsa

Hälsa är ett svårbeskrivet begrepp, men enkelt beskrivet så har du en bra hälsa när du inte är sjuk eller mår dåligt. Att ha en bra hälsa är viktigt för att kunna leva ett så bra liv som möjligt och kunna utvecklas som person. Om du lider av psykisk ohälsa är det viktigt att du får den hjälp du behöver för att må bättre och få känna att du har en bra hälsa.

Ändra livsstil

Ibland kan det hända att du har valt fel livsstil där du inte alls mår bra och känner dig säker. Om så är fallet så är det viktigt att du ändrar på din livsstil. Är du en person som bara ligger i sängen hela dagarna och mår bara sämre och sämre? Ja då kanske det är dags att ändra på din livsstil. Om vi utgår från att du ligger i sängen större delen av dagen och känner att du mår sämre och sämre så kan första steget att ändra livsstil vara att börja motionera regelbundet. Det räcker med att du tar en promenad på 30 minuter om dagen, det är i alla fall en början till en ny livsstil. När du har gått en promenad om dagen kan du utöka det med att till exempel börja träffa vänner och familj en kort tid åt gången. När du väl börjar bli van med att inte ligga i sängen så är det dags att söka jobb. När du har hittat ett jobb som passar dig och har jobbat ett tag så har du tagit ett stort steg mot en ny livsstil. Från att bara ligga i sängen och må sämre och sämre, till att faktiskt träffa människor och börja motionera.

Om du vill läsa mer om att ändra livsstil kan du kika på allas hemsida.

Det som vi vill komma fram till med detta exempel är att, om du ska kunna ändra livsstil måste du ta det i en långsam takt. Om du stressar fram din nya livsstil kommer du bara att ge upp och må ännu sämre. Oavsett vad du har för livsstil idag och vilken livsstil du vill byta till, måste du ta det långsamt.

Vad är personlig utveckling?

Personlig utveckling kan innebära många olika saker. Du kan utvecklas inom din karriär och du kan utvecklas som person. Att jobba för att bli en bättre person och lyckas bli en bättre person är enkelt beskrivet, personlig utveckling. Ingen människa kan någonsin vara världens bästa människa men du kan alltid jobba för att bli bättre. Om du inte riktigt vet vad du har för värderingar så kan du utvecklas genom att ta reda på vad du står för och vad du har för värderingar. När du väl har kommit på vad du har för värderingar har du alltså utvecklas som person.

Om du vill läsa mer om personlig utveckling kan du titta på motivations hemsida. Där hittar du en massa information och får massa tips om just personlig utveckling men du hittar även mycket motivation som du kan använda i livet.

Karriär utveckling

Att utvecklas inom sin karriär kan vara att du till exempel går från anställd till att bli chef. För att nå en chefsposition måste du arbeta dig långsamt uppåt. Är du undersköterska så kanske du först ska bli sjuksköterska och sedan vandra uppåt till en chefsposition.

Hitta sig själv

Att hitta sig själv kan ibland vara väldigt svårt för människor. Du kanske inte vet vad du har för värderingar eller vad du vill ha för livsstil. Om du har problem att hitta dig själv och vad du står för så är det bra att prata med en psykolog eller kurator som kan hjälpa dig på vägen. Försök att inte lyssna på andras förväntningar på dig som person och försök inte heller att passa in hos alla andra, du kommer må mycket bättre om du får hitta just dina intressen och dina värderingar istället för att lyssna på andra. När du väl har hittat dig själv så finns det inget som sätter stopp för dina drömmar och mål, du kan bli exakt vad du vill, det enda som kan hindra dig för att nå dina mål är du själv.

Om du vill läsa mer om hur du hittar dig själv och vad som är bra att tänka på kan du läsa mer på smartarelivs hemsida. Där hittar du många olika tips som kan vara till hjälp när du ska försöka hitta dig själv. Du kan även läsa andra artiklar om olika livsstilar.

Skola och utbildning

Skola och utbildning är något som är väldigt viktigt för alla människor. För att få ett jobb och en inkomst så att du klarar dig måste du ha en utbildning. I dagens läge är det sällan du kan få ett jobb utan en utbildning, därför ska vi nu gå igenom allt om skola och utbildning.

Grundskolan

Grundskolan är väldigt viktig då du lär dig alla grunderna som du behöver ha med dig i livet. Du lär dig till exempel att skriva och läsa som är väldigt viktigt att kunna i livet. I Sverige är det skolplikt vilket innebär att du måste gå i grundskolan, det är din plikt. Även om det kan vara jobbigt så är det värt det i slutändan. Om du inte trivs på den skolan du går på så är det bäst att byta skola för att du ska trivas och må så bra som möjligt.

Om du vill läsa mera om skola och utbildning kan du titta på skolverkets hemsida.

Gymnasiet

På gymnasiet är det inte skolplikt, men för att få en utbildning måste du gå en linje på gymnasiet. Om du vill jobba inom vården så är vård och omsorgsgymnasiet en väldigt bra linje att gå. Om du väljer att utbilda dig till undersköterska så finns det väldigt stora jobbmöjligheter.

Utbilda sig som vuxen

Om du är vuxen och vill utbilda dig så finns det många möjligheter att göra det på Komvux. På Komvux kan du bland annat välja att plugga på distans.

Jobb och karriär

En viktig del när det kommer till livsstil är jobb och karriär. Ditt jobb ska vara en plats där du trivs och har möjlighet att utvecklas som person, sök därför ett jobb som du tror att du kommer trivas på. När du jobbar finns det goda möjligheter att utvecklas karriärmässigt. Ett bra mål att jobba mot är att bli chef. Du kanske aldrig kommer att bli chef men det är ett bra mål att ha för att alltid göra sitt bästa.

Om du vill läsa mer om jobb och karriär kan du titta på randstads där du hittar en massa information om hur du till exempel kan byta karriär och börja på ett helt nytt jobb.

Eget företag

Om du inte trivs med att vara anställd hos ett företag och istället vill vara din egna chef så är eget företag det bästa för dig. Att driva företag är en livsstil där du har väldigt mycket ansvar men du har även väldigt mycket frihet. Det är också väldigt enkelt att utvecklas som person om du har ett eget företag, du kan till exempel gå från enskild firma till aktiebolag.

Här kan du kontakta oss om du har frågor angående livsstil.

ka-os.se – allt du behöver veta om livsstilka-os.se – allt du behöver veta om livsstil

Du kanske också gillar...