Livsstil och träning

Rökning som livsstilsmarkör

Det är idag konstigt att tänka sig. Men rökning var länge en väldigt populär sak att hålla på med. De senaste decennierna har rökningen ständigt varit på nedgående men länge ansågs det som ”tufft”. Ser man gamla filmer röker nästan alla, vilket var ett resultat bland annat av tobaksföretagens arbete med produktplacering. Man jobbade in att det var glamouröst att röka, att alla stjärnor i Hollywood gjorde det.

Idag är det väldigt ovanligt att röka. Det har tagits över av framförallt Vape och snus. En vape är ett hälsosammare alternativ till rökning i och med att det inte innehåller alla de skadliga ämnen som en cigarett gör. Det är nämligen inte nikotinet som är det stora problemet med den typen av rökning. Utan det är de andra ämnena som skadar dig. En vape innehåller däremot bara smakämnen och vattenånga, samt ibland nikotin, vilket gör att det är ett mycket bättre alternativ.

Rökning som en del av en stereotyp

En intressant sak med rökning är att olika rökdon förknippas med olika typer av karaktär i populärkulturen. Om någon röker pipa kan man vara nästan säker på att den personen är sjökapten, hårdkokt detektiv eller möjligtvis journalist eller universitetsprofessor. Cigarren däremot är ett tecken på att man kommit upp sig i livet. De som röker cigarr är framgångsrika affärsmän, lyckade gangsters eller uppblåsta direktörer.

Cigaretten kan däremot vara förknippad med flera olika stereotyper. Det kan vara en femme fatale som röker förföriskt liggande på ett piano. Eller den unge rebellen med läderjacka och motorcykel som har en hemrullad cigg i mungipan. Eller för den delen en receptionist som röker Gula Blend. Intressant nog har inte vapen fått samma genomslag än. Men vi är övertygade om att det kommer att hända. Frågan är bara vilken typ av stereotyp den kommer förknippas med.

Du kanske också gillar...