Livsstil och träning

Företagande som livsstil

Att vara företagare kan för de flesta sägas vara en livsstil. Din ekonomi kommer vara tätt sammanflätat med ditt företags. Du kommer leva och andas ditt företag. Det är inte heller ovanligt att din eventuella partner och barn involveras i företaget på ett eller annat sätt. Det här är bra att ha i åtanke innan du startar ett företag. Du behöver vara medveten om att det inte är som vilket jobb som helst. Utan det här kommer vara du nu. På gott och ont.

Se över ekonomin innan du startar företag

Innan du startar ett företag behöver du göra flera saker. Däribland en kalkyl för att se så att du kan leva på ditt företag. Eller få en uppskattning av hur lång tid det kommer att ta innan du kan börja göra det. Det är klokt att se över finansieringen. Har du egna pengar som du kan lägga in till uppstartskostnaderna eller behöver du extern finansiering? I det senare fallet kan du vända dig till exempel Fakturino för att ta ett företagslån. Om du inte räknar med att ta ut nån lön på länge, se till att den i hushållet som kommer få betala hyran under tiden är med på det.

Planera för mindfulness

Att driva företag är ofta stressigt. Både i tider när det går bra och när det går dåligt. Se till att alltid sätta av tid i kalendern för att ta hand om dig själv och din familj så att du inte uppslukas helt av arbete. Gå till gymmet, ta med barnen till lekparken, meditera en kvart om dagen eller gör något annat du vet med dig att du mår bra av.

Se över försäkringar och pension

Som företagare omfattas du inte av samhällets trygghetssystem i samma utsträckning som den som är anställd. Det betyder att du måste se till att lösa din trygghet själv. Om företaget går omkull kan du inte automatiskt räkna med A-kassa. Om du blir utbränd är risken stor att du inte kommer få ta del av sjukförsäkringen. Du kan också ha svårt att få ut föräldrapenning. Allt det måste du planera för och ta höjd för. Du måste också själv lägga undan till din pension och planera dina löneutbetalningar så att du maximerar pensionsinbetalningarna. Du får heller inte någon automatisk tjänstepension utan det måste du ta från dina intäkter. Samma gäller för semester. Se till att sätta av pengar så att du kan ta ledigt och slipper hamna i en situation där du behöver jobba dig igenom hela sommaren för att klara de löpande utgifterna.

Du kanske också gillar...