Livsstil och träning

Våga gå till tandläkaren ofta

Jag tror att vi är många som inte älskar att gå till tandläkaren och helst skjuter upp det lite för länge. Själv var jag en sådan som alltid drog ut på det lite för länge och sedan fick sona mitt brott och genomgå onödiga behandlingar för mina skadade tänder. Sedan några år tillbaka har jag däremot hittat en fantastiskt fin tandläkare som jag känner mig helt bekväm med och som verkligen gett min munhälsa ett lyft.

Bli kvitt tandläkarskräcken

Även om jag inte direkt har varit rädd för tandläkaren har jag alltid känt ett litet obehag för att gå dit tidigare. Rädslan för vad de ska hitta, om det ska göra ont och ifall de ska tycka att jag har varit dålig på att ta hand om mig själv har hängt över mig veckorna innan besöket. När jag besökte de duktiga tandläkarna på Södertandläkarna förändrades detta helt för mig.

När jag berättade om mina känslor blev de tagna på allvar och jag fick på ett bra sätt förklarat för mig hur det bara finns fördelar med att besöka tandläkaren ofta. Mitt bästa tips för att bli av med tandläkarskräcken är alltså att våga prata om det och inte vara rädd för att erkänna det man känner och tänker på. Dessa känslor är mycket vanligare än vad man tror och helt onödiga att gå runt och bära på själv.

Ta hand om tänderna varje dag

Förutom mina årliga undersökningar hos tandläkaren har jag också blivit mycket bättre på att ta hand om dem även till vardags. Den första stora förändringen jag gjorde var att sluta småäta hela tiden. Det påverkar inte bara tänderna utan även blodsockret, och med den förändringen i mitt liv tog det inte lång tid innan jag märkte hur kroppen fick en helt ny form av energi och orkade mer om dagarna.

Tandtråd, mellanrumsborstar och munskölj är även de saker som jag nu inte lever utan. De ingår i min vanliga morgon- och kvällsrutin och är ett bra sätt att hålla munhälsan i schack och slippa onödiga hål och slitningar. Nu för tiden är detta lika viktigt som en bra hudvårdsrutin.

Prova ut en bettskena

En sak jag önskar att jag visste i tidigare ålder är att många mår bättre av att använda bettskena under nätterna. Särskilt om man lider av stress, både tillfällig och långvarig, kan en bettskena vara en riktig räddare i nöden. Om man lider av att gnissla tänder och ofta vaknar med spänningar i käken eller ont i tänderna är detta verkligen något att rekommendera. Spänningar i käkarna kan leda till huvudvärk och i värsta fall migrän, vilket i slutändan kan påverka hela ens välmående.

Du kanske också gillar...