En av det största prövningarna i livet är att förlora en närstående. Även om personen är gammal och har levt ett långt och härligt liv är det svårt när en person lämnar jordelivet. Begravningen är ett sätt att säga ett sista farväl till den person som gått bort. Det finns en familjeägd begravningsbyrå i Göteborg som kan ge personlig och trygg rådgivning. Att anordna en begravning kan väcka många känslor och att då ha en begravningsbyrå som kan hjälpa till med alla praktiska detaljer är guld värt.

Dödsfall kan kännas overkligt

Om det är första gången du får uppleva ett dödsfall kan det kännas övermäktigt och väldigt overkligt. Alla människor reagerar på olika sätt och sörjer olika. Reaktionen på sorg kan variera kraftigt från person till person. För många hjälper det att få stöd och hjälp. Att kunna prata med någon när du sörjer kan vara hjälpsamt och en tröst.

Sorg kan ge dig dåligt immunförsvar

Sorgen kan ge sig uttryck på olika sätt, sorg kan påverka dig både psykiskt och fysiskt. Du kan bli orkeslös, få ont i huvudet och magen, tappa lust att göra saker, bli infektionskänslig och ha svårt att sova. Sorg aktiverar nämligen exakt samma system som stress. Höga halter av stress i kroppen påverkar immunförsvaret. Sorg kan påminna om depression men det är faktiskt inte samma sak.

Tips på vad du kan göra själv

För att lättare hantera sorg finns det några saker du kan göra för dig själv. Du ska försöka att äta och sova på samma tider, försök också att hitta rutiner i vardagen. Försök att träna eller promenera om du känner dig väldigt rastlös. Fysisk aktivitet kan hjälpa om du har svårt att sova eller har ont någonstans i kroppen. Att skriva ner dina tankar och känslor kan också hjälpa. Du kan också skriva till den personen som du sörjer. Delta på begravningen för att ta ett sista farväl. Det kan vara viktigt för att kunna gå vidare med ditt liv.

Sorgen blir lättare att hantera med tiden

Sorgen är alltid som värst i början. Du kanske inte tror det men den kommer att avta med tiden. Du kan se sorgen som vågor som kommer och går. Vågorna är olika starka och med tiden kommer de att bli mindre och mindre. För en del mildrar aldrig sorgen, det kallas för komplicerad sorg och är något som kräver vård. Det tar olika lång tid för olika personer att lära sig att leva med sorgen. Sorgen kommer finnas kvar hela livet men den förändras hela tiden och du lär dig med tiden att leva med den. Händelser och högtider kan göra att sorgen blossar upp, speciellt första året.

Du kanske också gillar...